Dry Needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandeltechniek waarbij een zeer dunne, droge en steriele naald wordt gebruikt. Hiermee wordt er op specifieke punten in de spieren geprikt, de zogenaamde triggerpoints.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint wordt omschreven als een pijnlijke verharding of 'knoop' in een spier, die naast lokale drukpijn, ook pijn op afstand kan veroorzaken.

Een triggerpoint kan zich verder ook uiten in:

Hoe ontstaat een triggerpoint?

Het ontstaan van een triggerpoint heeft verschillende oorzaken waaronder:

Hoe gaat de kinesitherapeut tewerk?

Het triggerpoint wordt allereerst gelokaliseerd waarna de naald snel, meestal pijnloos, de huid wordt ingetikt. Vervolgens wordt de naald dieper ingebracht door de spier tot aan het te behandelen triggerpoint. Het verder inbrengen kan gepaard gaan met een dof gevoel. Wanneer men het triggerpoint bereikt met de punt van de naald reageert de spier met een lokale 'twitch', een soort krampende schok die weer even snel verdwijnt als ze ontstaat. De behandeling is erop gericht één of meerder triggerpoints uit te schakelen.
Na de behandeling kunnen de betrokken spieren stijf, vermoeid en zwaar aanvoelen maar dit is slechts van korte duur.
Dry needling is een methode die aanvullend en ondersteunend is en zal nooit als hoofdtherapie worden ingesteld tijdens uw behandelingen. Het is van belang dat u na deze behandelmethode oefeningen en gerichte adviezen meekrijgt om uw verbeterde situatie (winst aan mobiliteit, kracht, verminderde pijn, ...) bij te houden.